سوگند:

ماده 270) در مواردي كه صدور حكم دادگاه منوط به سوگند شرعي مي‌باشد، دادگاه به درخواست متقاضي، قرار اتيان سوگند صادر كرده و در آن، موضوع سوگند و شخصي را كه بايد سوگند ياد كند تعيين مي‌نمايد.

ماده 271)  در كليه دعاوي مالي و ساير حقوق‌الناس از قبيل نكاح، طلاق، رجوع در طلاق، نسب، وكالت و وصيت كه فاقد دلايل و مدارك معتبر ديگر باشد سوگند شرعي به شرح مواد آتي مي‌تواند ملاك و مستند صدور حكم دادگاه قرار گيرد.

ماده 272) هرگاه خواهان(مدعي) فاقد بيّنه و گواه واجد شرايط باشد و خوانده (مدعي عليه) منكر ادعاي خواهان بوده و به تقاضاي خواهان، منكر اداي سوگند مي‌نمايد و به موجب آن ادعا ساقط خواهد شد.

ماده 273) چنانچه خوانده از اداي سوگند امتناع ورزد و سوگند را به خواهان واگذار نمايد، با سوگند وي ادعايش ثابت مي‌شود و در صورت نكول ادعاي او ساقط و به موجب آن حكم صادر مي‌گردد.

خواهان یا سوگند یاد می‏کند  كه در اين صورت دادگاه به نفع او حکم می‏دهد یا یاد نمی‏کند و ادعای او رد می‏شود.

ماده 274) چنانچه منكر از اداي سوگند و رد ‌آن به خواهان نكول نمايد دادگاه سه بار جهت اتيان سوگند يا رد آن به خواهان، به منكر اخطار مي‌كند، در غير اين صورت ناكل شناخته خواهد شد.

با اصرار خوانده بر موضع خود، دادگاه اداي سوگند را به خواهان واگذار نموده و با سوگند وي ادعا ثابت و به موجب آن حكم صادر مي‌شود و در صورت نكول خواهان از اداي سوگند،‌ ادعاي او ساقط خواهد شد.

خوانده سوگند یاد نمی‏کند و به خواهان نيز رد نمی‏کند، دادگاه تا 3 بار اخطار می‏کند (اگر حاضر نباشد تا 3 بار ابلاغ می‏کند) در غیر این صورت ناکل است و در این صورت ادعای خواهان با سوگند خودش ثابت می‏شود.

ماده 278) در دعواي بر ميّت پس از اقامه بيّنه، سوگند خواهان نيز لازم است و در صورت امتناع از سوگند، حق وي ساقط مي‌شود.

غیر از بينه سوگند نیز لازم است (در دعوی برمیت) در غير اين صورت حق او ساقط مي‌شود.

ماده 283) دادگاه نمي‌تواند بدون درخواست اصحاب دعوا سوگند دهد و اگر سوگند داد اثري بر آن مترتب نخواهد بود و چنانچه پس از آن، درخواست اجراي سوگند شود بايد سوگند تجديد گردد.

دادگاه نمی‏تواند رأساً سوگند دهد و اثری بر آن مترتب نیست.

ماده 284) درخواست سوگند از سوي متقاضي ممكن است شفاهي يا كتبي باشد. درخواست شفاهي در صورت مجلس نوشته شده و به امضاي درخواست كننده مي‌رسد و اين درخواست را تا پايان دادرسي مي‌توان انجام داد.

ماده 285) در صورتي كه سوگند از سوي منكر باشد، سوگند بر عدم وجود يا عدم وقوع ادعاي مدعي ياد خواهد شد و چنانچه سوگند از سوي مدعي باشد، سوگند بر وجود يا وقوع ادعا عليه منكر به عمل خواهد آمد. به هرحال بايد مقصود درخواست كننده سوگند معلوم و صريح باشد كه كداميك از اين امور است.

 ماده 286) بعد از صدور قرار اتيان سوگند، در صورتي كه شخصي كه بايد سوگند ياد كند حاضر باشد، دادگاه در همان جلسه سوگند مي‌دهد و در صورت عدم حضور تعيين وقت نموده، طرفين را دعوت مي‌كند. اگر كسي كه بايد سوگند ياد كند بدون عذر موجه حاضر نشود يا بعد از حضور از سوگند امتناع نمايد نكول محسوب و دادگاه اتيان سوگند را به طرف دعوا رد مي‌كند و با اتيان سوگند، حكم صادر خواهد شد وگرنه دعوا ساقط مي‌گردد. در برگ احضاريه جهت حضور و نتيجه عدم حضور بايد قيد گردد.

ماده 287) اگر كسي كه بايد سوگند ياد كند براي قبول يا رد سوگند مهلت بخواهد، دادگاه مي‌تواند به اندازه‌اي كه موجب ضرر طرف نشود به او يك بار مهلت بدهد.