گفت‌وگو با علیرضا نیک‌خواه رتبه 1 آزمون کارشناسی ارشد حقوق عمومی سال 1404

لطفاً  ضمن معرفی خودتان، مختصری از سوابق تحصیلی و شغلی تان بگویید.

علیرضا نیک‌خواه هستم، فارغ‌التحصیل مقطع کارشناسی حقوق از دانشگاه اصفهان، در کنکور کارشناسی‌ارشد 1404 رتبه‌ یک حقوق عمومی و رتبه‌ی یک حقوق محیط‌ زیست را کسب کرده‌ام.

از کی مطالعه برای آزمون ارشد را شروع کردید و شیوه مطالعه شما به چه ترتیبی بود؟  فرصت مطالعه تمام‌وقت را داشتید یا احیاناً شاغل بودید؟

من در اواخر تابستان تصمیم گرفتم که در کنکور کارشناسی‌ارشد شرکت کنم. برخی از منابع را هم تهیه کردم، اما از آن‌جا که در اواخر دوران خدمت سربازی‌ام بود، آمادگی ذهنی کافی و حتی انگیزه‌ی مورد نیاز برای قرار گرفتن در فضای درس و رقابت آزمونی، آن‌هم بعد از بالغ بر دو سال دوری از دروس حقوقی و دانشگاه، را نداشتم. همان شد که جز روخوانی‌های سطحی و بسیار محدود مطالعه‌ دیگری انجام ندادم و سپس آن را رها کردم.

شروع مطالعات من از هفته‌ی ابتدایی آذرماه بود. به محض اتمام سربازی‌ام، سعی در ایجاد ساعات مطالعاتی منظم‌ و افزایش تدریجی آن کردم.

هفته‌ اول از 5 ساعت فراتر نمی‌رفت، اما کم‌کم آن را به 8 ساعت مطالعه در روز رساندم. با وجود خستگی‌های منجر به نوسان‌هایی که بالاخص در هفته‌های پایانی منتهی به آزمون داشتم، اما به میانگین 7 ساعت پایبند ماندم. منظور از ساعت مطالعه، ساعت مفید مطالعه، بدون احتساب استراحت‌‌ها و فعالیت‌های دیگر است.

پرسش های آزمون چقدر با انتظار شما مطابقت داشت؟ نکته ای در شیوه طراحی پرسش ها یا منابع مورد استناد بود که شما را غافلگیر کرده باشد؟

دروس متون فقه و حقوق بین‌الملل با انتظاراتم مطابقت داشت و درس حقوق اساسی نیز تا حدود زیادی طبق سنوات گذشته بود. در درس حقوق اداری دو سوال تاریخی محض مطرح شده بود که انتظار مواجهه با آن را نداشتم و پاسخ هم ندادم.

درس متون حقوقی نسبت به سال‌های گذشته کاملا با سبک و سیاقی متفاوت طرح شده بود و به هیچ عنوان قابل مقایسه با تست‌های سنوات گذشته نبود. این میزان از تغییر سبک سوالات باعث شد انتظاری که از عملکرد خودم در این درس داشتم را برآورده نکنم و این مواجهه‌ی ناامیدکننده با این درس، در عملکرد و پاسخگویی‌ام به دروس دیگر نیز بسیار اثرگذار بود.

انتقادی که نسبت به دو درس حقوق اداری و حقوق اساسی وجود دارد و مختص به امسال هم نیست، تعداد سوالات این دو درس است. 15 سوال برای هر یک از دروس تخصصی گرایش حقوق عمومی، محک درست و منصفانه‌ای برای سنجش آمادگی متقاضیان نیست.

در مجموع،‌ امسال میانگین درصدهای کسب‌شده در دروس زیرگروه حقوق عمومی، نسبت به سال‌های گذشته کاهش یافته است که نشان‌دهنده‌ی افزایش دشواری سطح سوالات است.

برای تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد انتخاب شما کدام دانشگاه بود؟ چرا؟

یقینا دانشگاه شهید بهشتی. فضا و جو حاکم بر این دانشگاه نسبت به دانشگاه‌های دیگر، بیشترین تناسب را با رسالت حقوق عمومی دارد.

چه توصیه ای برای داوطلبان این آزمون دارید؟

به عنوان انتقال تجارب عرض می‌کنم، چون در مقام و جایگاه توصیه به داوطلبان نیستم. براساس باور و تجربه‌ی‌ من، انتخاب گزینه‌ی خدمت سربازی به عنوان کنار گذاشتن یک مانع،‌ لزوما به معنای پایان مسیر آکادمیک نیست؛ هر چند بازگشت به این راه سخت و نفس‌گیر است اما ممکن است؛ حتی اگر سه ماه به شروع آزمون مانده باشد و حتی اگر هنوز خستگی مرحله‌ای که به‌تازگی از سر گذرانده‌اید بر تن و جان‌تان باشد.

مورد دیگری که به گمانم بیان آن مفید است، این است که انتظار مواجهه با هر سوالی را در آزمون داشته باشید؛ حتی اگر طرح این سؤالات بسیار دور از ذهن و غیرمحتمل باشد. این نکته به این معنا نیست که پاسخ هر سوالی را بدانید، بلکه به این معناست که آمادگی ذهنی مواجهه را داشته باشید تا شگفت‌زده نشوید و کنترل آزمون از دست‌تان خارج نشود. اگر به این ذهنیت برسید، دشواری سؤالات یک درس، پاسخگویی‌تان در دیگر دروس را تحت‌الشعاع قرار نمی‌دهد و خطای من را تکرار نخواهید کرد.

و حرف آخر؟

در انتها، نمی‌توانم از آن حضوری که بی‌نام‌ونشان اما مدام در تاروپود زندگی‌ام جاری‌ست، یاد نکنم؛ سپاس بی‌پایانم را به خداوند منان می‌فرستم.

از خانواده‌ام که تسهیل‌گر دشواری‌ها و پشتیبان تلاش‌هایم بوده‌اند، کمال تشکر را دارم.

از استاد ارجمندم، جناب آقای دکتر محمد منصوری بروجنی، که اندیشه و کلام‌شان سنگ‌بنای پیشرفت مرا استوار ساخت، سپاسگزارم؛ همچنین، از رتبه‌های برتر سال‌های گذشته‌ی دانشگاه اصفهان، آقایان علی‌اکبر آذری، محمدرضا محمدی و عرفان مستمند، که راهنمایی‌ها و تجارب راه‌شان را از اینجانب دریغ نکردند.